
Ázerbájdžán je jednou z těch zemí, které svoji kuchyni považují za jednu z nejdůležitějších podob svého kulturního dědictví. Nutno podotknout, že právem. V ázerbajdžánské kuchyni se mísí vlivy kuchyně turecké spolu s vlivem kuchyně ruské i arabské. Zvolíte-li pro dovolenou jako místo svého ubytování Frymburk, můžete si unikátní chutě jedné z nejstarších a nejpestřejších kulinářských tradic na světě vychutnat i vy, neboť se na pokrmy této kavkazské kuchyně specializujeme. Spolehnout se můžete i na to, že pro jejich přípravu budou vždy využívány pouze autentické suroviny té nejvyšší kvality.
To nejlepší z Ázerbájdžánu
Pilaf, nebo také pilav či plov, je ázerbájdžánské národní jídlo a ve výčtu jejích nejpopulárnějších jídel nelze začít jinak. Jeho základ tvoří rýže, případně pšenice, která je po osmažení vařena v silně okořeněném vývaru a následně se smíchá s dalšími ingrediencemi, které se liší podle toho, ve které kuchyni je připravován – zelenina, nejrůznější druhy masa, ovoce…
Šašlik, známější jako kebab, je dobře známý i v našich končinách. Na špejli nabodnuté kousky masa marinovaného ve směsi koření, octa a červeného vína jsou prokládány cibulí, zeleninou a na celém Kavkaze i ovocem.
Rybí šašlik je rybí variantou známého masového špízu. Ázerbájdžán leží na břehu Kaspického moře a mnoho jeho typických pokrmů je proto založena na rybách a není tedy překvapením, že zde naleznete i rybí verzi šašliku.
Šakerbura je název pro taštičky plněné směsí ořechů a mandlí podávané na sladko. V Ázerbájdžánu je Šakerbura podávána jako moučník.
Kutab je další z typických ázerbájdžánských jídel. Jedná se o placky z pšeničné mouky. Existuje mnoho verzí tohoto pokrmu lišících se náplní těchto placek, může jí být masová směs, zelenina, ořechy s cukrem apod.
Chalva – jedná se o další sladký moučník připravovaný z ořechů a slunečnicových nebo sezamových semínek.
Dolma je vlastně zelenina (rajčata, lilek, zelné listy atd.) plněná masovou či zeleninovou směsí. Jedná se o velmi rozšířený pokrm existuje mnoho jeho variant.
Bozartma – při přípravě tohoto pokrmu se nejprve kousky kuřete opečou na másle a následně se vaří společně s paprikou, kurkumou, bramborami a koriandrem.
Balva je populární ázerbájdžánská polévka ze slézu lesního a jarní cibulky. Polévka je překvapivě chutná a výživná.
Gogal je tradiční ázerbájdžánské pečivo z pšeničné mouky, vody, mléka a kvasnic. Jako nádivku lze potom použít směs másla, bílku, mouky a koření.
Chléb Tandoori, typický ázerbájdžánský chléb, který je podávaný k mnoha dalším pokrmům a na stole nesmí chybět prakticky nikdy.
Bamija, sladká pochoutka populární především ve vysokohorských oblastech země. Bamija je má typicky tvar tenkých tyčinek, je smažená a máčená ve sladkém sirupu.
Ázerbájdžánská kuchyně má zkrátka co nabídnout. Neváhejte proto a využijte ubytování ve Frymburku v hotelu LEYLA*** i k tomu, abyste ochutnali její speciality!