Grilovací sezona nekončí – dopřejte si pravý šašlik

O tom, jak vznikl šašlik, koluje mnoho mýtů a polopravd. Podle jedné pověsti válečníci na svých výpravách napichovali skopové maso na své meče a opékali ho nad žhavým uhlím . Šašlik můžeme považovat za jeden z mnoha druhů kebabů, které můžete ochutnat nejen v klasických „kebabárnách“, ale také i v kavkazských restauracích, jako například restaurant Lipno.

Jak se šašlik připravuje? GrilovaciSezona-ZaklademJeCerstveMaso

Šašlik je velmi oblíbeným pokrmem kavkazské i ruské kuchyně. Nejčastěji se připravuje z prorostlejších kousků masa, které se nechá přes noc marinovat ve směsi červeného vína a koření. Maso se napichuje samotné nebo s cibulí, případně s ovocem na ploché jehly zvané šampury. Následně se maso opéká nad žhavým uhlím, nejlépe z břízy. Šašlik se griluje na grilu zvaném mangal. Opečené maso se podává s různými omáčkami, bylinkami nebo s granátovým jablkem.

Základem je čerstvé maso

GrilovaciSezona-JakSePripravuje

Základem pro šašlik je čerstvé skopové maso. Rovněž se nesmí zapomínat na vhodné koření, které je typické pro kavkazskou kuchyni. Koření má  podtrhnout chuť masa, ne jej přebít! Čerstvé maso, které se peče na mangalu, je velmi oblíbenou pochoutkou. Existuje množství variant. V Evropě bychom mohli říci, že se jedná o fastfoodový pokrm, jeho příprava je rychlá. U nás se často používá nejen skopové, ale také kuřecí nebo vepřové maso. Vybrat si můžete z mnoha marinád, které dotvoří příjemnou chuť pokrmu.

Na šašlik by měly být vysoce kvalitní suroviny. Maso je po upečení křehké a velice chutné. Objevuje se na jídelních lístcích restaurací po celém světě. V České republice můžete si dát šašlik především v Praze, ale také i v restauraci hotelu LEYLA na Lipně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.